EDYCJA LIMITOWANA

Soki tłoczone
o unikalnym składzie

DOSTĘPNE TYLKO ON-LINE

Naturalny sok jabłkowy

100% NATURY

Play
Sad Sandomierski

Dajemy Ci czystą naturę...

w harmonii z naturą

ŻYCIE...

previous arrow
next arrow
Slider

Odkwaszanie organizmu domowym sposobem - robimy ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy, choć zawiera w sobie sporo kwasów, również ma silne właściwości alkaliczne. Wszystko to za sprawą dużej zawartości alkalizujących minerałów, dzięki którym szybko można przywrócić równowagę kwasowo-zasadową organizmu.

Ocet jabłkowy może okazać się doskonałym wspomagaczem w diecie zasadowej, ponieważ nie tylko zobojętni nadmiar kwasów w organizmie, ale też pomoże go oczyścić, usuwając złogi i toksyny, które zalegają w tkankach i narządach.

Aby odkwasić organizm pij codziennie rano napój przygotowany z dwóch łyżeczek octu jabłkowego i dwóch łyżeczek miodu rozpuszczonych w szklance ciepłej wody. Taka mikstura wcześnie rano doskonale pobudzi metabolizm, doda energii i będzie działała odkwaszająco aż do wieczora.

Źródło: https://www.znanylekarz.pl/pytania-odpowiedzi/czy-ocet-jablkowy-zakwasza-czy-odkwasza-organizm-czy-warto-go-pic-zeby-utrzymac-odpowiednie-ph-org

 

ocet jabłkowyJak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest łatwy do zrobienia, można go długo przechowywać, ma przyjemny lekko kwaskowy smak i ładny różowy kolor. Poza tym wszystkim ocet jabłkowy, pod warunkiem, że jest to ocet domowy i przygotowany przez nas posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Zobaczcie jaki szlaczek witamin i innych cudownych składników posiada ocet jabłkowy: miedź, fluor, sód, potas, żelazo, fosfor, witaminy A, B, C, E, P, pektyny i kwasy: octowy, mlekowy i cytrynowy.

Czy wiecie, że my - Polacy - jesteśmy mistrzami w przygotowywaniu różnych przetworów: kiszonek, zalew octowych, syropów itp. Nic też dziwnego, że ocet jabłkowy od dawien dawna był jednym z podstawowych produktów w domowej spiżarni.

 

Składniki:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 l wody
  • 1 kg jabłek

 

Przygotowanie:

Myjemy i kroimy jabłka na ósemki. Zostawiamy gniazda ale usuwamy ogonki.

Umieszczamy jabłka w wyparzonym wcześniej szklanym słoju i zalewamy ostudzoną i wcześniej przegotowaną wodą. Dodajemy łyżkę miodu i wszystko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.

Słoik obwiązujemy szmatką - tak, żeby jabłka miały czym oddychać. Słoik stawiamy w słonecznym miejscu.

Każdego dnia mieszamy jabłka drewnianą łyżką. Na samym wierzchu będzie się pojawiała piana, co jest naturalnym procesem. Jeżeli jednak zauważysz, że powstała twarda i biała skorupka, to oznacza że fermentacja idzie w złym kierunku i ocet nie nadaje się już do użytku.

Po ok. 4 tygodniach przecedzamy ocet i zlewamy do wyparzonych wcześniej butelek.

Źródło: https://przepisytradycyjne.pl/ocet-jablkowy/

ONI JUŻ WIEDZĄ
DLACZEGO TAKI DOBRY

BO ŚWIEŻO TŁOCZONY
KUP TERAZ
DLA SIEBIE I CAŁEJ RODZINY
Slider

sklep button

Gdzie można kupić nasze produkty?

Nasze produkty znajdziecie w sieciach handlowych
lub w sklepie internetowym on-line 


wfosigw logo

© 2021 Sad Sandomierski Sp. z o.o.